Menu Sluit

Pilot ‘Langer actief thuis’ in Aalsmeer

Langer Actief Thuis (LAT) geeft een frisse impuls aan de ouderenzorg. Zorgmedewerkers nemen ouderen vaak veel uit handen en willen er alles aan doen om hen een comfortabele oude dag te geven. Maar maakt dat ouderen echt gelukkiger, of juist afhankelijker en passiever? In het project LAT draaien we de uitgangspositie om: we kijken naar wat ouderen wél kunnen en helpen hen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven.

Doelstellingen
Het doel is om ouderen in Aalsmeer op een veilige manier zelfstandiger te maken, waardoor de zorgvraag zal afnemen en cliënten zorg kunnen ontvangen vanuit hun eigen omgeving. De kwaliteit van leven wordt hierbij altijd in ogenschouw genomen.

Reablement als basis
Renate Meijers, ergotherapeut bij PACA, ontdekte het programma Langer Actief Thuis (LAT), ontwikkeld door zorginstelling MIJZO in 2021. Tijdens een pilot (maart–juni 2021) behaalde meer dan de helft van de deelnemers hun doelen en konden zij uit de zorg stromen. Zowel deelnemers als professionals waren enthousiast.

Reablement vormt de kern van LAT: een cliëntgerichte aanpak om mensen minder afhankelijk van zorg te maken, op basis van zelfgeformuleerde doelen. Multidisciplinaire samenwerking – tussen onder andere wijkzorg, ergotherapie, verpleegkundigen en waar nodig huisartsen of fysiotherapeuten – zorgt voor snelle afstemming.

Pilot in Aalsmeer
Met subsidie van de gemeente Aalsmeer is in februari een pilot gestart, in samenwerking met Zorgcentrum Aelsmeer en PACA. De ambitie is om dit programma breder uit te rollen in Aalsmeer en de regio.

Pilot valpreventie in Aalsmeer gestart

Sinds 1 mei 2025 doen verschillende WSV’s, waaronder WSV Aalsmeer, mee aan de pilot Valrisicobeoordeling (VRB). Deze pilot is gericht op het vroegtijdig signaleren en aanpakken van valrisico’s bij patiënten met een verhoogde kans op vallen.

Binnen de pilot delegeert de huisarts de uitvoering van de valanalyse aan een gecertificeerde fysio- of oefentherapeut. Deze therapeut voert de analyse uit en koppelt de bevindingen, conclusies en het bijbehorende advies terug aan de huisarts. Op basis daarvan beslist de huisarts of verdere behandeling of doorverwijzing nodig is. Drie maanden na de analyse volgt een evaluatie, waarbij de valanalist samen met de patiënt bespreekt in hoeverre de gegeven adviezen zijn opgevolgd.

Amstelland Zorg verzorgt de declaratie van de prestatie bij de zorgverzekeraar.

Stuurkracht PACA

Binnen PACA is unaniem erkend dat de zorg de komende jaren fundamenteel moet veranderen. Redenen zoals toenemende werkdruk, oplopende zorgkosten en een groeiende groep patiënten met complexe, chronische klachten dwingen tot actie. Daarom verlegt PACA de focus van ziekte en behandeling naar gezondheid en preventie.

Met het project Stuurkracht ontwikkelt PACA een nieuwe werkwijze om leefstijl structureel onderdeel te maken van het fysiotherapeutisch handelen. Aan de hand van een nieuw stroomschema voeren therapeuten, naast de gebruikelijke intake, een aanvullende participatie-anamnese uit, gebaseerd op het concept van Positieve Gezondheid. Kleine screeningstesten helpen om inzicht te krijgen in de vitaliteit van de patiënt.

Door het gesprek te richten op toekomstwensen (Wat wil ik nog kunnen als ik 70, 80 of 90 jaar ben?) en de huidige fitheid, ontstaat intrinsieke motivatie voor gedragsverandering. Op basis van de uitkomsten verwijzen therapeuten gerichter door binnen de praktijk of naar partners in het WSV. Beweegzorg blijft centraal staan, met als doel dat patiënten uiteindelijk zelf regie nemen over hun gezondheid – in de nulde lijn.


Contact
Contact