Menu Sluit

Wanneer het uitvoeren van dagelijkse activiteiten niet meer vanzelfsprekend is…

Jezelf aan kleden, meedoen op school, je werk uitvoeren, koffiezetten, tuinieren, buitenspelen, boodschappen doen. Zomaar wat voorbeelden van dagelijkse activiteiten die wij, als mens, gewend zijn om elke dag uit te voeren. Maar wanneer je dit niet meer kan, krijg je gemis van zelfstandigheid en waarschijnlijk ook van eigenwaarde. 

Ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in de uitvoer van deze dagelijkse activiteiten. Ze helpen mensen door advies, training en coaching om weer zelfstandig te worden in de activiteiten die zij graag willen doen. Ze kijken vooral naar wat nog wel kan en zoeken samen met de client naar mogelijkheden. Binnen Paramedisch Adviescentrum Aalsmeer (PACA) hebben we verschillende ergotherapeuten met verschillende expertises. Een aantal van die expertises willen we hieronder uitlichten.

Een steeds grotere groeiende groep thuiswonende mensen heeft dementie. Ergotherapeuten zijn er voor de persoon met dementie en hun mantelzorgers. Door in kaart te brengen wat de cognitieve capaciteiten van de persoon met dementie zijn en de zorgzwaarte van de mantelzorger kan er een plan gemaakt worden om de persoon met dementie zo zelfstandig mogelijk te laten leven. Hierbij kan een ergotherapeut helpen in structuur aanbieden, agenda training, veiligheid in huis en activiteiten trainen. Ergotherapeuten werken hierbij volgens het EDOMAH programma. 

Sinds COVID-19 zien we binnen PACA steeds meer mensen met energieproblemen. Dit beperkt veel mensen in de uitvoer van hun dagelijkse activiteiten, zoals het huishouden of naar werk gaan. Als ergotherapeuten geven we mensen inzicht in hun energieverdeling en werken we aan de hand van adviezen toe aan een balans in de belasting-belastbaarheid. Dit zijn moeilijke woorden voor datgene wat iemand doet op een dag en datgene wat iemand aankan qua energie. 

Als laatste lichten we de prikkelverwerkingsklachten uit. Een vol hoofd, hoofdpijn, misselijk bij beweging, snel emotioneel, prikkelbaar zijn. Zomaar een rijtje klachten die kunnen wijzen op overprikkelingsklachten. Het ASITT-protocol is een specifiek programma voor mensen met prikkelverwerkingsproblemen. Hierbij wordt gekeken naar hoe de prikkelverwerking verloopt, uitleg gegeven over prikkelverwerking en energiemanagement en wordt er getraind om de prikkelverwerking te normaliseren. 

Voor meer informatie over ergotherapie verwijzen we u graag naar de website paca.nl of neem contact op met PACA 0297 – 23 09 60

Verder lezen?

Bekijk alle berichten

Contact
Contact